I helgen hadde vi søndagsmiddag besøk. Det er ikke så ofte vi steller i stand med store middager lenger og sjelden av typen lammelår. Men for en gangs skyld ville vi prøve å lage dette selv.
Lammelår med ovnsstekte poteter
Marinade
En dash balsamico
Flaske vørterøl
1 løk i biter
1-2 gullerøtter
4 ts knust enebær
4 ts nykvernet pepper
4 ts timian
5 ts rosmarin
frisk ingefær
Saus
Avsilt kraft fra stekingen
50 g smør
HvetemelVann/melk/rødvin til jevning etter smak
Salt og pepper
Båtpoteter
1 kg poteter
Olivenolje
Salt og pepper
Gresk potetkrydder
Serveres med, gullerøtter, løk og friske grønnsaker og asparges.
1 kg poteter
Olivenolje
Salt og pepper
Gresk potetkrydder
Serveres med, gullerøtter, løk og friske grønnsaker og asparges.
Lammelåret
- Kutt opp grønnsakene og legg det i en stor plastpose hvor du har plass til kjøttet og marinaden. Bland inn krydder og væsken.
- Legg lammelåret i og vend det noen ganger om dagen sammen med marinaden. La låret stå å godgjøre seg i minst ett døgn.
- Når du skal tilberede låret, ta opp kjøttet fra marinaden og la den renne av på en rist. Kutt opp flere gullerøtter i biter og løk i båter som du skal ha ved siden av kjøttet. Disse blir ferdigstekt sammen med låret og får en god smak fra kjøttet. Legg disse i en stor ovnspanne med marinaden og bland godt.
- Brun smør i en panne og stek kjøttet på alle sider til du får en stekeskorpe.
- Legg kjøttet oppå grønnsakene og sett alt i ovnen på 180 C.
- Hvis du vil ha ekstra smak i kjøttet kan du snitte noen hull og dytte inn hvitløksfedd.
- Veldig greit å bruke steke termometer når man lager slike store steker.
Pass på å helle over litt stekesky innimellom slik at kjøttet ikke blir for tørt. |
Når kjernetemperaturen ligger på 70 grader, er den ferdig. |
Båtpoteter
- Kutt opp poteter i båter og legge dem på et stekefat.
- Dryss over krydder og olje.
- Stekes i ovnen i 220 C i 25-30 min. Du kan også steke de sammen med kjøttet, men bruk da varmluft og lavere temperatur. Dette tar også noe lengre tid. Husk å flytte på brettene i ovnen. Potetene er ferdig når de begynner å boble og bli brune
Ovnsstekte båtpoteter klar til steking. |
Saus
- Når du har tatt ut kjøttet fra ovnen og lar den hvile, kan du begynne på sausen.
- Smelt smør og ha inn mel slik du vanligvis lager saus.
- Sil av kraften i ovnspannen i sausen, bruk dørslag slik at du ikke får med deg grumset. Jevn ut med ekstra rødvin/melk/vann etter egen smak og tilsett ønsket mengde ekstra salt og pepper. Husk at det er mye krydder i marinaden fra før av.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar