tirsdag 2. oktober 2012

Lammelår med ovnsstekte poteter

Lammelår
I helgen hadde vi søndagsmiddag besøk. Det er ikke så ofte vi steller i stand med store middager lenger og sjelden av typen lammelår. Men for en gangs skyld ville vi prøve å lage dette selv. 

Lammelår med ovnsstekte poteter

Marinade

2 dl rødvin
En dash balsamico
Flaske vørterøl
1 løk i biter
1-2 gullerøtter
4 ts knust enebær
4 ts nykvernet pepper
4 ts timian
5 ts rosmarin
frisk ingefær

Saus
Avsilt kraft fra stekingen
50 g smør

Hvetemel
Vann/melk/rødvin til jevning etter smak
Salt og pepper


Båtpoteter
1 kg poteter

Olivenolje

Salt og pepper

Gresk potetkrydder

Serveres med, gullerøtter, løk og friske grønnsaker og asparges.

Lammelåret

  • Kutt opp grønnsakene og legg det i en stor plastpose hvor du har plass til kjøttet og marinaden. Bland inn krydder og væsken.
  • Legg lammelåret i og vend det noen ganger om dagen sammen med marinaden. La låret stå å godgjøre seg i minst ett døgn.
  • Når du skal tilberede låret, ta opp kjøttet fra marinaden og la den renne av på en rist.  Kutt opp flere gullerøtter i biter og løk i båter som du skal ha ved siden av kjøttet. Disse blir ferdigstekt sammen med låret og får en god smak fra kjøttet. Legg disse i en stor ovnspanne med marinaden og bland godt.
  • Brun smør i en panne og stek kjøttet på alle sider til du får en stekeskorpe.
  • Legg kjøttet oppå grønnsakene og sett  alt i ovnen på 180 C.
  • Hvis du vil ha ekstra smak i kjøttet kan du snitte noen hull og dytte inn hvitløksfedd.
  • Veldig greit å bruke steke termometer når man lager slike store steker.

Lammelår stekes i ovnen
Pass på å helle over litt stekesky innimellom slik at kjøttet ikke blir for tørt.
Steketermometer
Når kjernetemperaturen ligger på 70 grader, er den ferdig.

Båtpoteter

  • Kutt opp poteter i båter og legge dem på et stekefat.
  • Dryss over krydder og olje.
  • Stekes i ovnen i 220 C i 25-30 min. Du kan også steke de sammen med kjøttet, men bruk da varmluft og lavere temperatur. Dette tar også noe lengre tid. Husk å flytte på brettene i ovnen. Potetene er ferdig når de begynner å boble og bli brune
Ovnsstekte båtpoteter
Ovnsstekte båtpoteter klar til steking.

Saus

  • Når du har tatt ut kjøttet fra ovnen og lar den hvile, kan du begynne på sausen.
  • Smelt smør og ha inn mel slik du vanligvis lager saus.
  • Sil av kraften i ovnspannen i sausen, bruk dørslag slik at du ikke får med deg grumset. Jevn ut med ekstra rødvin/melk/vann etter egen smak og tilsett ønsket mengde ekstra salt og pepper. Husk at det er mye krydder i marinaden fra før av.
Lammelår servert med grønnsakerServeres med gulerøtter og asparges eller de grønnsakene du selv måtte ønske.


Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar