onsdag 24. oktober 2012

Karelske piroger til FN-dagen

Karelsk Pirog

I dag er det FN-dagen og de fleste av oss har nok bare sett at det står som en dag i almanakken. Men når man har barnehage barn blir jo alle slike dager feiret.

Litt om FN-dagen: En dag som blir markert 24.oktober hvert år med møter, kulturarrangementer og utstillinger i etableringen av  FN i 1945.

Siden vi er blitt bedt til et arrangement i barnehagen i forbindelse med feiringen av denne dagen, ble vi bedt om å lage en matrett som representerer et land man har tilknytning.
Siden min mann er halvt finsk, lillegutten min kvart finsk, fant vi ut at vi ville lage noe som finnene er kjente for, Karelske piroger.

Karelske piroger

Deigen:
4 dl rug mel
1 dl hvetemel
1- 2 ts salt
2 dl vann
1 ss smør


Grøt (Ordinær risengrynsgrøt):
2 dl grø
tris
2 dl vann
1 liter melk
2 ts salt
1 ss smør

  • Kok risen som anvist på pakken. La grøten bli kald.
Karelsk Pirog
  • Kjør alle ingrediensene til deigen i en kjøkkenmaskin.
Sett ovnen på 275 grader
  • Ta deigen over på kjøkkenbenken og del den i 25 deler. 
  • Sett ovnen på 275 grader i 5-10 min.
  • Rull ut emnene til ovale lefser, ca 10 cm i diameter. 
Karelske Pirog
  • Spre litt grøt oppå og brett litt av deigkanten mot midten. 
Karelske Pirog
  • Når de er ferdig stekt pensle toppen og bunnen med en blanding av vann og smeltet smør.


4 kommentarer :

  1. høres vanskelig ut.....
    har du prøvd det før?
    hilsen leser

    SvarSlett
  2. Har bare prøvd de den ene gangen og det var ganske lett.
    Pleier og kjøpe fra finland, men ville prøve selv;-)

    SvarSlett
  3. Dette er ikke vanskelig, men jeg jukser og kjøper ferdigkokt grøt. Mine finske og russiske bekjente serverer med eggesmør på (hakkede hardkokte egg blandet med smeltet smør). Man kan også smøre på smør og legge skiver av kokt egg på. Men de smaker godt naturell også, da! Jeg kjøper også slike i Finland og koser meg med dem i bilen:-)

    SvarSlett