søndag 30. september 2012

Beef Tikka med Naan

Beef tikka with Naan
Denne helgen laget vi nok en variant av indisk. Denne oppskriften var også inspirert av Rema 1000s oppskriftshefte, men vi modifiserte den en del. Kjøttet skal egentlig marineres, så stekes på spyd. Vi stekte i stedet kjøttet i en panne og lot den koke i marinaden over en time. Her er det mulig å bruke all slags grytekjøtt. I tillegg laget vi helt nydelige Naan-brød.

400 grytekjøtt av storfe.
Ris
Boks med hakkede tomater
Marinade
1 ts malt spisskummen
2 ts Garam Masala
3 ts Tandoori Masala
2 ts Chipotle Pepper (Vi var tomme for Cayenne. Pass på denne er veldig sterk)
1 ss sukker
1 løk
5 fedd hvitløk
1 dl yougturt naturell
Salt
  • Bland først ingrediensense til marinaden i en bolle. Kutt kjøttet opp i biter og bland disse inn i marinaden. La kjøttet marinere 4-6 timer. Det kan følgelig være en fordel å lage marinaden om morgenen, eller dagen før.
Indiske krydder
Gode krydder er viktig.
Ytrefile av storfe
Ytrefile av storfe, kunne egentlig brukt hvilket som helt grykjøtt.
Beef tikka marinade
Kjøttet blandet i marinaden.

  • Stek kjøttet i en panne med olje.
Beef tikka
Steking av kjøttet
  • Når kjøttet er gjennomstekt heller du over resten av marinaden og en boks med hakkede tomater. Etter dette lar du retten koke på svak varme i minst en time. Jo lenger du koker, jo bedre blir den. Blir retten for tykk, kan du spe på med litt vann.
Beef tikka sauce


Hvitløks-naan

Denne oppskriften holder til 4 naan-brød og er satt sammen av flere oppskrifter. Det fine med naan er at du kan variere smaken, enten ved å bake inn ulike kryddersorter, eller pensle brøene før steking med krydret olje. Eksempler er bruk av chili, koriander, ulike indiske krydder m.m.

1,75 dl melk
25 g. gjær
1 ss sukker
1 ts salt
1 ts bakepulver
3 fedd hvitløk
6 ss olje
1 dl youghurt naturell
ca. 300 g hvetemel

Olje til pensling før steking
Stekes på grill på maks grader.

  • Brun først hakket hvitløk i en panne med litt olje. Dette gjør du for å fremheve smaken i hvitløken.
Hvitløks naan
Lunken melk med gjær, salt, sukker og stekt hvitløk.
  • Bruk en kjøkkenmaskin og tilsett først lunken melk, løs opp salt, gjær og sukker i melken. Tilsett også stekt hvitløk. Pass på at røren da ikke blir for varm.
  • Bland inn alle de andre ingrediensene og elt deigen i minst fem minutter til deigen løsner fra bollen er gjevn. Tilsett mer mel om det er for lite.
  • La deigen heve i en og en halv time.
Hvitløks naan
Deigen etter heving.
  • Del deigen i 4 deler og kjevle de ut til dråpeformede tynne skiver. Ja de gjerne etterheve et kvarter.
  • Pensle med olje (her kan du også legge inn krydder av eget ønske)
  • Stek brødene på nest øverste hylle til brødene blåses opp. Du kan gjerne snu brødene for å få stekskorpe på begge sider.
  • Pass på dette skjer meget fort, på under et par minutter. Har du de for lenge, blir de brent.

Ferdig stekt hvitløks naan
Ferdig stekt


lørdag 29. september 2012

Fletteloff

 
Endelig helg og hva er da bedre å starter dagen med en deilig lørdags frokost med fersk nybakt loff!?
Denne loffen vekker gamle minner fra barneskolen da vi i heimkunnskapen lærte å lage denne fletteloffen.
Jeg husker at jeg og min venninne lagde denne ofte:0)

Fletteloff

1/2 pk gjær
2 dl lunkent vann
1 egg
1/2  ts salt
1 ss olje
1 ss sukker
ca 6 dl hvetemjøl

Valmuefrø til pynting

  • Rør ut gjæren i lunkent vann(37 grader).
  • Tilsett egg,salt, olje og sukker. Rør inn hvetemel til passe fast deig. Elt deige glatt og jevn. Sett deigen til heving. 
  • Del deigen i tre deler og trill dem til pølser.
  • Flett pølsene sammen til en fletteloff. Legg loffen på et steikebrett med bakepapir og la den heve ca 25 min.
  • Pensle med sammenpisket egg og dryss valmuefrø over før steking.
  • Avkjøl loffen på rist.


  • Stekes i ovnen på 220 grader på midterste rille , ca 15- 20 min.
Delig fersk loff med ost!
 Ha en fortreffelig dag alle sammen!



onsdag 26. september 2012

Oreo bringebær ostekake

Endelig ble det litt kakebaking igjen. Har blitt endel middager i det siste og man kan jo ikke bare spise kaker hele tiden. Men jeg elsker å lage kaker og synes det er så morsomt. 

Så når noen koselige damer på jobben kommer til meg og spør om jeg vil lage kake til en avslutning vi skal ha for en på jobben, blir jeg jo kjempe glad. Koselig at folk kanskje synes noe om kakene mine, da blir jeg kjempe happy:0)

Men hva skal jeg lage mon tro?
Fant ut at jeg hadde en philadelphia-ost i kjøleskapet som snart gikk ut på dato, så da måtte jeg finne en oppskrift med slik ost i.
Så da prøver jeg meg på denne (navnet har jeg selv funnet opp, da jeg synes det passer bedre på kaka):

Oreo bringebær ostekake

2 pk oreo kjeks
40 g smør
1 pk sjokolademousse
350 g philadelphia ost
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
2,5 dl yoghurt
2 pl gelatin
1/2 pk gelé bringebærsmak
Bringebær til pynt

  • Knus 18 kjeks og bland de sammen med smeltet smør. Trykk massen ut i en 24 cm springform.

  • Lag mousse som anvist på pakken. Hell den så over bunnen og glatt over.
  • Bløtlegg gelatinen. Kok opp 1 dl vann og bland ut i gelépulveret. Tilsett geleatinen.
  • Visp sukker, vaniljesukker og philadelphia-osten sammen. Tilsett yoghurten og tilslutt forsiktig gelémassen. Det går fint an å bruke vanlig mat yoghurt, slik som jeg gjorde.
  • Rør inn fire knuste oreo kjeks
  • Hell over bringebær moussen og stryk glatt. Avkjøl kaken minst 2 timer før servering. Pynt så med friske bær.

Jeg kunne dessverre ikke ta bilde av hvordan kaka så ut inni, da det hadde vært litt dumt å kommet med en kake som var "åpnet" på jobb;0)
Men den var bare helt nydelig om jeg får lov til å skryte litt selv;0)
Så dette blir nok en av yndlingskakene mine framover!

tirsdag 25. september 2012

Indisk "aften"


I dag ville vi prøve oss på indisk til middag. Min kjære mann elsker indisk, jeg derimot liker det, men klarer ikke så altfor sterk mat. Denne ble ikke for sterk.
Oppskriften fant vi i et hefte fra Rema 1000 som vi ville prøve ut.
Det ble veldig godt!

Handi Gosht

400 g strimlet fårekjøtt/lam
1 ss ingefær

1 ts kajennepepper
1/4 ss gurkemeie
1 klype kardemomme
2 ts malt pepper



4 ss olje
1 løk
3 fedd hvitløk
1 boks tomater
2 dl yoghurt naturell
salt
  • Kok opp ris
  • Lag krydderblandingen ved å blande revet ingefær med pepper, gurkemeie, og kardemommen.
  • Kutt opp løk og hvitløk og stek det på middels varme. Tilsett krydderblandingen og la dette frese sammen.
  • Ha i kjøttet og la det steke godt til det blir gjennomstekt.
  • Tilsett hermetiske tomater og la gryta koke på middels varme til kjøttet er mørt, ca. 45 min.
  • Rør så inn yoghurten og la det koke videre i ca. 15 min. 
  • Smak til med salt.
Ved siden av kan man servere naanbrød og raita.


Raita

1 agurk
2 dl matyoghurt

salt
1 klype spisskummen
1 klype kajennepepper
Noen blader mynte

  • Rasp agurken på et rivjern. Kan være lurt å legge det i et dørslag for å la vannet renne av.
  • Tilsett salt og pepper i yoghurten og bland inn agurken.
  • Tilsett så hakket mynteblader.
Velbekomme!

lørdag 22. september 2012

Skappel-genser

Skappel genser

Da ble det til at også jeg måtte hive meg på denne Skappel bølgen. Var min mor som faktisk tipset meg om den. Tenke seg til, mamma følger mer med på mote enn det jeg gjør, jaja.

Jeg valgt å bruke Tynn alpakka og Kitten mohair garn fra Sandnesgarn i fargen sennepsgul som er så populært nå. Har helt dilla på den fargen:0).
Genseren må jo matche den kule Michael Kors vesken min:0)
Tynn alpakka farge 157 og kitten farge 2527

Jeg hadde lest så fint på nettet at man kunne bruke div alpakka-garn som ikke trenger å koste 49,- som det jeg måtte betale. Men når jeg skulle kjøpe garn så kostet all alpakka garn på "Nøstet mitt" 49,-. For meg virker det som om butikken hadde skrudd opp prisen kun pga. den genseren:0(
Så samlet pris for 7 alpakka og 7 kitten ble 672,-. Jeg sitter igjen med to av hvert garnnøste, så man trenger ikke så mange som hun i butikken skulle ha det til.

Forstykket og bakstykket: Jeg fikk anbefalt i butikken å legge opp 70 masker på for og bakstykke, istedenfor 80 som oppskriften tilsier.

Bakstykket lager du litt lenger enn forstykket.

Ermer: 32 masker, 4 cm rett og vrang-bord.
           Øk til 40 masker på første rillestrikk.
           Strikk 15 riller og øk med 2 masker for hver 4.rille, helt til du kommer
           opp i 52 masker og ønsket lengde.

Så syr du det hele sammen, helst med alpaca-garnet. Jeg sydde med dobbel tråd.
Slik festet du sammen genseren


Jeg brukte vel ca 3 uker på genseren. Den går fort unna hvis man har tid altså.
Er kjempe fornøyd med resultatet:0)







Deilig Skappel genser


Veske fra Micheal Kors

Jeg holder nå på med min andre genser. Kjøpte da Drops alpakka garn 6 nøster og Drops vivaldi 3 nøster. Dette kom på halv pris av det jeg betalte for det gule garnet.
Så jeg anbefaler veldig drops sitt garn, det koster bare 33,- (alpakka) på Tjorven på Majorstua.
Ser nå at den gule genseren ble litt mer kompakt og "siger" ikke etter en dags bruk. Den jeg strikker nå er mer "løs" og at genseren vil sige litt etter bruk som folk sier.

          

fredag 21. september 2012

Høstlig inspirert

 Forrige helg var vi en tur på fjellet, nærmere bestemt Folldal i Hedmarken. Det var så flott i fjellet nå, med alle høstens farger på alle slags trær.

Det ble ikke mye tid til shopping der oppe, da det er ikke er de store shopping mulighetene heller. Men jeg kom over disse kule blomsterpottene, så da måtte jeg jo bare ha de.
Passer perfekt på verandaen nå i høst med noen fine Ericaer oppi.
De er av sink og er dekket av så enkelt som bark.

Kule eller?

tirsdag 18. september 2012

Hjemmelagde kjøttkaker og potetmos


Hver dag er en sånn dag at man lurer på hva man skal ha til middag. Har man ikke planlagt uka blir det ofte at man lager noe enkelt og kjapt. For som regel har man ikke tid til å diske opp med de store middagene.
Så for noen år siden begynte jeg og min mann og sette opp en ukes handleliste og middags liste for hele uka. Dette sparer man endel penger på, for da holder man seg til lista og kjøper ikke alt annet dill dall.

Denne uken fikk jeg lyst på kjøttkaker og potetmos. Ofte bruker vi den lette varianten men pose potetmos og kjøttbullar fra Sverige.
Men nå ville jeg ha ekte kjøttkaker.

Kjøttkaker

800 g kjøttdeig
2 egg
1 løk
1 ts salt
1 ts pepper
div. krydder/urter du selv ønsker.

  • Bland egg og kjøttdeigen sammen i en bolle og tilsett krydder og hakket løk. Kna dette godt sammen.

  • Lag små boller (eller størrelsen du selv ønsker på kakene) og legg deg i en varm panne.
  • Stekes på halv varme slik at de blir godt gjennomstekt.


Potetmos

En del poteter
4-5 gulrøtter
1 dl fløte
50-100 g smør
1 dl melk

  • Begynn med å skrelle potetene og gulrøttene. Kok de opp til de blir møre og fine og lett å mose.

  • Mos blandingen, tilsett smør og fløte. Rør godt rundt og spe på med melk etter som hvor fast eller myk du vil ha stappa.



Server med tyttebær og brun saus, Velbekomme!

søndag 16. september 2012

Kanelsnurrer

 

I dag er det søndag og tid for litt baking til kaffe-kosen igjen. Det ser ut som vi spiser boller og kaker hver helg og ja, for det meste så gjør vi vel det;0)
I dag har jeg valgt å lage snurringser som vi kaller det her hjemme.
Tenkte jeg skulle bruke opp noe gjær jeg hadde, men fant fort ut at de ikke var brukanes til noe. Så da ble det tørrgjær i stedet.

Et lite tips jeg fikk av min søster som tråler diverse kakeblogger, var å tilsette smøret til slutt og ikke smelten. Da blir bollene utrolig "ferske" og får en smøraktig kremet smak.

Grunnoppskrift

100 g sukker
100 g margarin
50 g gjær
4 dl melk
1 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
ca. 700 g mel

  • Varm melken til 37 C og rør ut gjæren.
  • Tilsett sukker og kardemommen og rør dette ut.
  • Elt så inn melet og vaniljesukkeret til deigen blir smidig.
  • Tilsett så romtemperert smør og elt det inn i deigen. Viktig at smøret har stått litt slik at det er mykt nok til å eltes inn.
  • La deigen heve ca. 1 time.

  • Ta så ut deigen og kna den på en benkeplate. Kjevl den ut og pensle på smør og dryss på sukker og kanel. Rull den sammen og kutt opp i ca 3 m store stykker.
 
  • Legg bollene på en stekepalte og etterhev i ca. 15 min 



Ferdig stekt
 
 
Kanelbollene nytes med en god Caffe latte:0)
Ha en fortreffelig dag!

søndag 9. september 2012

Frokostrundstykker


I dag har vi vært flinke og gått en tur til Skjennungstua.
Vi parkerte litt nedenfor Tryvann og gikk opp til Tryvannstårnet og ned til Tryvannsstua og videre innover i skogen til Skjennungstua. Der ble det både boller og muffins,  de er kjent for sine gode blåbærmuffins:0
Gutta mine:0)
Så når vi kom hjem fant jeg ut at jeg ville lage rundstykker sånn plutselig.
Så her kommer oppskriften:

Frokostrundstykker
12 stk

25 g gjær
3 1/2 dl lunket vann
1 ss olje
1/2 ts salt
250 g hvetemel
150 g sammalt hvete, grov

  • Rør gjæren ut i det lunkene vannet. Tilsett så salt og oljen.
  • Ha i sammalt mel og hvetemel og elt deigen til den blir smidig og fast.(jeg måtte tilsette litt ekstra hvetemel for å få den fast).
  • Sett deigen til heving på et lunt sted i 30-60 min.

  • Ta så deigen ut av bollen og kna den godt. Rull den så ut til en lang pølse og del den opp i små emner.
  • Trill dem til rundstykker og la de etterheve i 15 min.

  • Pensle på sammenpisket egg og dryss på valmuefrø eller havregryn.

  • Rundstykkene stekes så i midten av ovnen ved 225 C i ca. 15 min.
Ferdigstekte klare til å nytes!!